top of page
Yazarın fotoğrafıDiyetisyen Erva ÇELİK

Kabızlık İçin Beslenme


Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaş olması sebebiyle haftada üç veya daha az sayıda dışkılama durumu olarak adlandırılır.


Kabızlık problemi dikkat edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Amacımız bu sorunu geçici olarak değil, tamamen kalıcı bir şekilde ortadan kaldırmak.


İlk olarak mümkün olduğunca müshil vb. ilaçlardan uzak durmanız sizin yararınıza olacaktır.


İlk adım yeterli ve dengeli beslenmekten geçmektedir. Günlük 3 ana 2-3 ara tüketimini ihmal etmeyin. Metabolizmanızın yavaşlamaması adına 3 ana öğünü mutlaka tüketmelisiniz.

Öğünlerinizi iyice çiğneyin ve yavaş yemek yemeye dikkat edin. Bu durum ile vücuda sadece yeterli besin almış olursunuz.

Su tüketimi oldukça önemlidir. Mümkün olduğunca 2.5-3 litre su içmeyi ihmal etmeyelim. 5 su bardağı su 1 litreye tekabül etmektedir. bu şekilde hesap yapabilirsiniz.

Günlük posa tüketiminizi artırmalısınız. Posa alımını artırmak için her gün 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketmeye özen gösterilmelidir.

POSADAN ZENGİN BESİNLER

 

KURU BAKLAGİLLER

TAHILLAR

TAZE SEBZELER

TAZE MEYVELER


Kayısı, armut, kabuklu elma, incir, kivi, kuru erik bağırsak hareketlerinin artmasına yardımcı olan meyvelerdendir. Çiğ veya komposto/hoşaf şeklinde tüketilebilir.


Bu dönemlerde muz, ayva, patates, pirinç tüketmemeye dikkat edin. Çünkü bu besinler kabızlık sürecinizin bitmesini zorlaştıracaktır.

Her öğünde salata tüketmeye özen gösterin, salatalara 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Bu durum bağırsağınızın daha rahat çalışmasını sağlayacaktır.

Kahvaltıda veya ara öğünde kuru meyve + yulaf + probiyotik yoğurt + keten tohumu/çörek otu tercih edebilirsiniz.

Şişkinlik ve gaz sancısını gidermek için rezene, papatya, anason çayı içebilir, yemeklerinizde kimyon kullanabilirsiniz.


Koyu çay -kahve tüketmemeye özen gösterin. Tükettiğiniz takdirde mutlaka arkasından 1 su bardağı su içmeyi ihmal etmeyin bu şekilde kaybedilen suyun yerini doldurmuş olursunuz.

İçerisinde sinameki bulunan hiçbir bitki çayını tüketmeyiniz. Çünkü bağırsak hareketlerinizi yavaşlatır ve bunu istemeyiz en nihayetinde.

Rafine ürünler yerine tam tahıllı ürünleri tercih edebilirsiniz (Beyaz ekmek yerine tam buğday veya çavdar, pirinç yerine bulgur veya kuru baklagiller gibi).

Probiyotik içeriği yüksek yoğurt, kefir tüketebilirsiniz. tabi ki yanında meyve veya kuruyemiş ile ara öğünlerinizin vazgeçilmezi haline getirip hem dengeyi hem de rahatlığınızı arttırmış olacaksınız..

Tabii ki egzersizi de ihmal etmeyelim. Her gün 20-30 dk hafif tempolu yürüyüşler yapınız. Çünkü fiziksel aktivite kabızlık belirtilerini azaltmaktadır.


Küçük bir öneride bulunayım o halde;

1 kaşık mürdüm eriği veya kayısı marmelatı ile 1 su bardağı ılık suyla güne başlayabilirsiniz. 1-2 hafta bu şekilde deneyiniz.

Sağlıklı ve Sıhhatli günler dilerim!


Diyetisyen Erva ÇELİK

206 görüntüleme

Comments


bottom of page