top of page
Yazarın fotoğrafıDiyetisyen Erva ÇELİK

Mevsimine Göre Sebze Ve Meyve Tüketimi



Sebzeler ve Meyveler

Mevsiminde yetişen besinlerin tüketimi sağlık için müspettir. Mevsim dışında yetişen besinlerin başka bir yapay ortamda yetişiyor oluşu tohumlarında değişiklik meydana getirebilir.


Kışın yetişen bir yaz meyvesi ile yazın yetişen arasında besin değeri ve kalitesi açısından fark olabilir. Bu durum, beslenme ile besin ögeleri alımını etkileyebilir.


Bu nedenle mevsimine uygun meyve ve sebze seçimiyle uygun bir tercih yapılabilir.  Bileşimlerinin önemli kısmı sudur. Bu nedenle sebze ve meyveler günlük enerji, yağ ve protein gereksinmesine çok az katkıda bulunurken tüketim miktarına göre enerjiye katkıları artabilir.


Sebze ve Meyvelerin Özellikleri Nelerdir?


  • Büyüme ve gelişme, hücre yenilenmesi, doku onarımı, deri, göz, diş ve diş eti sağlığı, kan yapımı ile hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkindir.

  • Dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve kronik hastalıkların tip 2 diyabet, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, inme, katarakt, beyin ve immün işlev bozukluğu gibi yaşa bağlı dejeneratif hastalıklar, kolon ve meme gibi bazı kanser türleri oluşma riskini de azaltır.

  • Doygunluk hissi ve düşük enerji vermeleri nedeni ile de çocuk ve erişkinlerde sağlıklı vücut ağırlığının korunmasında, sürdürülmesinde ve fazla vücut ağırlığı kazanımının engellenmesinde önemli rolleri vardır.


Mevsimine Göre Beslenme;


İLKBAHAR ( Mart, Nisan, Mayıs)


🪄Meyveler: Çilek, Kiraz, Vişne, Çağla erik, Yeşil erik, Limon, Kayısı, Elma, Malta eriği, Yenidünya, Avakado, Ananas


🪄Sebzeler: Enginar, Kuşkonmaz, Pancar, Barbunya, Havuç, Bezelye, Domates, Balkabağı, Semizotu, Bakla, Fesleğen, Taze fasulye, Soğan.



YAZ ( Haziran, Temmuz, Ağustos)


🪄Meyveler: Kiraz, Çilek, Ahududu,Malta eriği, Şeftali, Nektarin, Üzüm, Vişne, Kayısı, Yeşil erik


🪄Sebzeler: Patates, Marul, Enginar, Kabak, Taze fasulye, Bamya, Bezelye, Dolmalık biber, Sivribiber, Taze sarımsak, Mısır, Salatalık, Domates, Börülce.



SONBAHAR ( Eylül, Ekim, Kasım)


🪄Meyveler: Elma, Nar, Portakal, Mandalina, Mürdüm eriği, Şeftali, Kavun, Muz, Hünnap, Üzüm, Armut


🪄Sebzeler: Mantar, Ispanak, Pırasa, Mısır, Havuç, Kıvırcık ve yeşillikler, Turplar, Dolmalık biber, Kapya biber, Kereviz, Brokoli, Ispanak, Pazı.



KIŞ ( Aralık, Ocak, Şubat)


🪄Meyveler: Elma, Ayva, Portakal, Mandalina, Greyfurt, Muz, Kestane, Nar, Armut, Kivi


🪄Sebzeler: Lahana, Bal kabağı, Pırasa, Karnabahar, Kereviz, Brokoli, Kara lahana, Havuç, Ispanak, Pazı, Turp


Bu meyveleri ve sebzeleri mevsiminde tüketerek yeterli verimi almış olacaksınız. Günde en az 5 porsiyon (en az 400 g/gün) sebze ve meyve tüketilmeli, bunlardan en az 2.5- 4 porsiyonu sebze, 2-3 porsiyonu meyve olmalıdır.

Sağlıklı ve Sıhhatli günler dilerim!


Diyetisyen Erva ÇELİK

490 görüntüleme

Comments


bottom of page