top of page
Yazarın fotoğrafıDiyetisyen Erva ÇELİK

Vücudumuzun İçi Gerçekten Temiz mi?

Güncelleme tarihi: 7 Nis 2024


Yaşam tarzımızı sadece “dış” a odaklı değil “ iç” e odaklı da değiştirmemiz gerekir. Vücudumuzun iç ortamını yani dokuları, organları ve hücreleri temiz tutmalıyız.


Kirlilik olarak tabir edilen ve şu anlık dış tarafta kendini göstermeyen ancak iç tarafı harap eden bu duruma “ asitlenme” denir. Vücuttaki asidi azaltmanın yolu, hepimiz inde bildiği gibi asidin aleyhtesi alkaliyi arttırmaktır.


Vücudumuzdaki bir hücrenin hasar görmesi; o hücreden oluşan dokuda da tahribata neden olur ve hastalıklar baş gösterir. Vücudu alkali yapan Oksijeni ve besleyici maddeleri hücrelere taşımak gerekir. Bu nedenle de nefes alırız zaten.


Maslow ‘un ihtiyaçlar hiyerarşisinde piramidin en altında, “fizyolojik gereksinmeler” ( nefes alma, besin, su, uyku, sağlıklı metabolizma, boşaltım) kısımlarından ilk olarak; Nefes almaktan söz edelim.


Oksijen gibi alkali bir maddeyi vücuda alıp asit bir madde olan karbondioksit i vücuttan uzaklaştırmak için nefes alırız. Bu nedenle temiz havaya çıkmak ve doğru nefes alıp verdiğimizden emin olmak gerekir.


Doğru nefes almak ne için önemlidir?

Stresle başa çıkmak, zihinsel sağlığı iyileştirmek ve genel olarak daha iyi hissetmek için.

Bu yöntem vücuttaki oksijen seviyelerini artırmakla kalmaz, aynı zamanda sinir sistemini güçlendirir ve zihin-beden arasındaki uyumu sağlar.

Zihinsel netliği artırmak ve zihinsel sağlığı desteklemek de önemlidir.

Doğru nefes alma ile beyne daha fazla oksijen vererek düşünme kapasitesini geliştirebilir. Bu nedenle odaklanma, daha net düşünme ve problem çözme yeteneği gelişebilir.


Peki bunu nasıl yapabiliriz?

Nefes terapisi ile tabi ki,

Rahat ve bol kıyafet giymeyi tercih ederek başlayalım o halde.

Dikkat dağıtıcı şeylerden uzak, sakin bir yer bulmak oldukça önemli çünkü bütün odağımız nefesimiz olmalı.

Bir sandalyeye eller dizde olacak şekilde oturarak, yoga matında dilerseniz uzanılmış veya bağdaş kurmuş şekilde oturur pozisyonunda nefes egzersizi yapabilirsiniz.

Günde beş dakikalık derin nefes egzersizi bile çok şey değiştirebilir. bunu alışkanlık haline getirmek bile dediğim gibi birçok durumu değiştirecektir.

Nefes egzersizi her zaman boş bir mide üzerinde yapılmalıdır, böylece dolu bir mide göğüs boşluğuna ve diyaframa baskı yapmaz. Sizi de rahatsız etmez.

Bu bilgileri Sağlık ve Sıhhatle kullanmanızı dilerim!


Diyetisyen Erva ÇELİK






92 görüntüleme

ความคิดเห็น


bottom of page