top of page
Yazarın fotoğrafıDiyetisyen Erva ÇELİK

Yediklerimiz Mi Ruh Hâlimizi Belirler? Yoksa Duygularımız Mı Yediklerimizi Belirler?


















Aslında yiyecekler bize çok şey anlatmaktadır. Çünkü yediğimiz her yiyecek ruh halimizin yansımasıdır. Duygusal bir açlık duyduğunuzu mu düşünüyorsunuz yoksa vücudunuzun gerçekten acıktığı için yemek yeme sinyali verdiğini mi? düşünüyorsunuz. Bu sorulara gelin beraber bakalım. Beden iç dengesini sağlamak için sürekli sinyaller gönderir. Susayınca su ister, üşüyünce ısınmak... Bazen önlenemez şekilde iştahlıdır, bazen iştahsız.


Bazı özel zamanlarda özellikle bir yiyeceği yeme arzusu duymak basit bir tesadüf değildir. Beden her durumda iç huzuru vereceğini umduğu yiyecekleri yemeyi arzular. Fazla yeme duygusu, iki nedene bağlıdır: Birincisi duygusal açıdan daha iyi hissetme arzusu, ikincisi enerji düzeyini değiştirme isteği. Daha canlı, daha sakin, daha güvende, daha az öfkeli ya da daha az korkmuş hissetmek isteyen beden buna göre yeme eğilimini değiştirir bunu sakın unutmayın.


Önlenemez yeme isteğini yorumlamak kötü rüyaları yorumlamaya benzer. Ne de olsa, kötü rüyalarla karşı konulamaz yeme arzusu arasında pek çok ortak nokta var. Tatsız düşüncelerle ya da duygularla yüzleşmekten kaçınma halinde ortaya çıkar kötü rüyalar... Aynı şekilde önlenemez yeme arzusu da çözümlenmemiş duyguların işaretidir. Her gıda, belli bir ruh halinin aynasıdır.


Yani yediğimiz besinler hangi ruh halinde olduğumuzu belirler ve bunu hangi ruh halinde isek o besinlere sarılarak yaparız.


  • Çikolata yeme isteği; sevgi açlığının göstergesi

  • Süt ürünleri yeme isteği; antideprasan bir duygu durumu içerisinde olduğunuzun göstergesi

  • Tuzlu atıştırmalıklar; stres, öfke, endişenin belirtisi olduğunun göstergesi

  • Baharatlı yiyecekler; heyecan dürtüsünü tetiklediğinin belirtisi

  • Sıvı içme isteği; inişli çıkışlı enerji döngüsünün içerisinde olduğunuzun göstergesi

  • Çerezler ise eğlence yoksunluğunun karşılığı olduğunun göstergesidir.

"İştahınızı öldürmek yerine, iştahınızı iyileştirmeye çalışın." Doreen Virtue.

Genellikle bizler, tutarsız duygularımız ve inançlarımızla ilgili gerçeklerle yüzleşmeye hazır değilizdir. Halbuki, iç huzurumuzu sağlayacak değişiklikler yapmamızı engelleyen o korkulardır.


Korkularımızın üstesinden gelebilmek adına şu soruyu kendimize soralım.


Bu besinlere gitmeden önce gerçekten onu şu an tüketmeye ihtiyacım var mı? Yoksa şu an bu duyguyu düşünmemek için mi tüketiyorum diye sorarsanız o an ki duygu durumunuzu da ortaya çıkarmış olacaksınız. O halde bir bakın bakalım sizlerde bu şekilde mi hareket ediyorsunuz.

Sağlıklı ve Sıhhatli günler dilerim!


Diyetisyen Erva ÇELİK

69 görüntüleme

Comentarios


bottom of page