top of page
Image by Alex Lvrs

Sıkça Sorulan Sorular

01

Günlük uyku aralığı kaç olmalıdır?

Düzenli bir uyku, verimli öğrenmenin temelidir. Uykunuza düzen kazandırmanın ve kaliteli bir uyku gerçekleştirmenin yolu, her gün aynı saatlerde elinizden geldiğince uyumaya özen göstermektir. Çünkü; Beyin uykunun standartlaşmasını ister.
Verimli bir uyku için kişinin kendi sirkadiyen ritmi ile uyumlu hareket etmesi gerekir. Sürekli farklı saatlerde uyuyup uyanmak kaliteli bir uyku çekmenizi zorlaştırabilir. Sizin için en ideal uyku aralığını sadece siz bilebilirsiniz. Ve belirlediğiniz şekilde seçerek bu saatlere uyum sağlamaya özen gösterebilirsiniz. 
Sağlıklı bir kilo-boy oranına ve ideal beden kitle indeksine (BKİ) sahip kişilerin çoğunun geceleri 7 saat uyudukları görülmüştür ve ideal aralık herkes için 7-8 olarak belirlenmiştir.

03

Günlük ideal kaç litre su içilmelidir? 

Günlük su ihtiyacı kişiye göre değişmekle birlikte herkes için bir portföy oluşturmak gerekirse 2-2.5 litre tüketimi sağlanmalıdır ki yeterli verim alınabilsin Tabi ki en idealini herkes için çözümleyecek olursak “35 ml x Vücut ağırlığı(kg)” hesabını hemen yaparak herkes kendi su içme aralığını bulabilir.

05

Gece meyve yemek kilo yapar mı?

Gece meyve tüketince bir anda kilo almış olmazsınız. Ancak fazla tüketimi belli başlı sorunları beraberinde getirir. Çünkü Meyve şekeri olan fruktoz, fazla tüketildiğinde karaciğerde depolanır ve zamanla karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Kadınlarda ortalama günde 2-3 porsiyon meyve tüketimi, Erkeklerde ise günde 3-4 porsiyon meyve tüketimi ideal olarak düşünebilir ve zararsızdır denilebilir.  Mümkün olduğunca gün içerisinde tüketmeyi tercih edebilirsiniz.

02

kadınlarda ve erkeklerde bel çevresi ölçümü kaç olmalıdır?

Bel çevresindeki yağlanma görsel açıdan önemli bir sorun teşkil eder aynı zamanda kalp damar hastalıkları, inme, tansiyon ve diyabet gibi hastalıklar içinde önemli bir risk faktörüdür. Bel çevresi erkeklerde 94 cm, kadınlarda ise 80 cm geçtiğinde tehlike sinyalleri çalmaya başlar.   Bu yüzden bel çevresinin bu değerlerin altında olmasına dikkat etmek gerekir. Kadınlarda en çok yağ bulunan bölge kalça ve basen iken, yaş ilerledikçe bu durum karın bölgesine dağılım gösterir. Erkeklerde yağın çoğu göbek çevresindedir.

Kadınlarda <80 cm altı olmalı 

Erkeklerde <94 cm altı olmalı

04

Balıkla birlikte yoğurt yenmesi zehirlenme yapar mı?

Halk arasında böyle bir inanış vardır ancak bu doğru değildir. Temiz sulardan elde edilmiş balık uygun şekillerde pişirildiği takdirde zehirlenme yapmaz. 

Peki bu durum neden ortaya çıkmış diyecek olursanız belik de tesadüfen yoğurdun bulunduğu bir sofrada bozuk balık getirilmiş olabilir. Kısaca balıkla beraber süt ve süt ürünlerinin tüketimi herhangi bir zehirlenmeye yol açmayacaktır.

06

Bazı insanlar süt içtiklerinde karın ağrısından yakınır? Bunun sebebi nedir?

Sütün %87 si su, kalanı katı maddedir. Sütün karbonhidratı "laktoz" sütle alınınca ince bağırsakta "laktaz" enzimi ile parçalanıp kana emilir ve enerjiye dönüşür. Ancak bazı kişilerde bu "laktaz" enzimi yetersizdir. bu nedenle laktoz sindirilemez. Sebebi budur. 

Akıcı dili ile birçok açıdan bana ilham olduğunu söyleyebilirim. Sayfanın düzeni ve anlaşılırlığına hayran kaldım.

K. TÜRKOĞLU

bottom of page